Din 3 AUGUST, Comuna Terebesti colectează selectiv deșeurile. O comuna mai curata începe de la tine!

 

Începând cu 3 August 2017, Primăria Comunei Terebesti și operatorul de salubritate SC Instal Ros SRL implementează sistemul de colectare duală a deșeurilor menajere, în două fracții – FRACȚIE UMEDĂ și USCATĂ. Primăria Comunei Terebesti și operatorul de salubrizare SC Instal Ros  SRL demarează de la 24  Iulie o amplă campanie de informare și de conștientizare în rândul populației, sub sloganul ”O comuna mai curata începe de la tine!”.

Colectarea selectivă în sistem dual este obligatorie conform legii 211 din 2011privind regimul deșeurilor pentru toate persoanele fizice și pentru toate persoanele juridice. De asemenea, fiecare gospodărie sau societate comercială are obligația legală de a încheia contracte de salubritate, în caz contrar urmând să plătească o taxă specială care va fi activată automat de Direcția de Impozite și Taxe Locale a Primăriei Comunei Terebesti.

 

Ce presupune colectarea duală
               Colectarea duală presupune colectarea deșeurilor în doi recipienți distincți, unul pentru fracția umedă și unul pentru fracția uscată.

FRACȚIA UMEDĂ – conține deșeurile menajere obișnuite, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei zilnice, precum și materiale care nu mai pot fi reciclate, impregnate cu ulei sau umede, pătate cu resturi alimentare etc. Deșeurile menajere se colectează în același container ca și până acum și după același orar, de două ori pe lună, la gospodăriile individuale. La blocurile de locuințe, containerele vor fi inscripționate astfel: USCAT pentru deșeurile reciclabile și UMED pentru deșeurile menajere.

FRACȚIA USCATĂ – cuprinde deșeurile din categoria materialelor reciclabile – hârtie, cartoane, PET-uri, pungi de plastic, folii de ambalare, doze de aluminiu, cutii de conserve metalice curate, sticle și borcane golite de conținut și spălate dacă este necesar, ambalaje de plastic curate de la produse de igienă, etc.

Fracția uscată se colectează în sacii verzi inscripționați pe care proprietarii îi vor primi de la societatea de salubritate, la case, sau în pubelele inscripționate cu USCAT, la blocuri. Sacii vor fi refolosiți până la uzare.

Pentru reducerea volumului deșeurilor, cetatenii sunt sfătuiți să plieze cutiile de carton, să preseze recipientele tip PET și dozele de aluminiu.

   

Unde vor ajunge deșeurile?

Deșeurile uscate vor fi triate și valorificate, astfel încât în urma reciclării se vor transforma în produse noi. Prin această operațiune, cetatenii vor contribui la salvarea materiilor prime din care sunt produse ambalajele și sticlele.

Deșeurile umede vor fi transportate, ca și până acum, la Groapa de gunoi ecologică de la Doba.

Amenzi pentru nerespectarea colectării separate

Nerespectarea de către populație sau societăți comerciale a colectării selective a deșeurilor în sistem dual constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, conform prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor se face de către Poliția  Comunei Terebesti și de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

 

Colectarea selectivă, o obligație legală și una morală

Colectarea selectivă este o obligație instituită prin Legea 211 din 2011 privind Regimul deșeurilor la care trebuie să ne conformăm.

În plus, conform directivelor europene, până în anul 2020 România trebuie să recicleze jumătate din deşeurile pe care le produce. Pentru a atinge obiectivul, din acest an Ministerul Mediului a impus o taxă de 80 lei pe tona de deşeuri menajere plătibilă de fiecare operator al depozitelor ecologice către Administraţia Fondului pentru Mediu, dar și obligația primăriilor care nu reduc în fiecare an cu câte 15% cantitatea de deşeuri menajere de a plăti o taxă de 100 lei pentru fiecare tonă de deşeuri peste ţintă. Așadar, colectarea selectivă vine să ne scutească de amenzi mari pe viitor. 

Facem apel la cetateni să respecte regulile pentru a arăta că trăim într-un oraș civilizat, că ne pasă de mediul în care trăim, dar și că investim în viitorul copiilor noștri.

De la 24 iulie, angajați ai operatorului de salubritate Instal Ros și ai Primăriei Comunei Terebesti vor merge din casă în casă pentru a le explica cetatenilor obligația legală pe care o au de a colecta selectiv deșeurile și cum vor face acest lucru, dar și pentru a conștientiza importanța colectării selective pentru mediul înconjurător.

 

 

24 iulie 2017

PRIMARIA COMUNEI TEREBESTI2 comentarii

 • Vasile

  Imi place ca amenintati cu amenzi dar nu asigurati conditii. Rusine

  • admin

   Domnule Vasile(Florin deoarece sunteți aceeași persoană ),primăria nu amenință cu amenzi ci doar informează cetățenii comunei ca să nu fie amendați,noi nu vrem amenzi ,vrem o comună mai curată.
   La primul comentariu să știți că cel care muncește mai și greșește sau dumneavoastră nu ați greșit niciodată ?
   V-am dat un singur răspuns deorece atât numele de Vasile cât și Florin corespund aceleași adrese de e-mail.

Comments are closed.